maandag 16 augustus 2010

Lekker ouderwets over de ruggen van de arbeiders

Meestal zijn we in deze stukjes goedgemutst, maar een enkele keer knijpen we met plezier een citroen uit. De persberichten van de firma AON Consulting, onafhankelijk risicoadviseur op het gebied van Employee Benefits geven aanleiding tot een gerichte boodschap bij de groenteboer. Volgens dit bedrijf moet 20% van alle Nederlandse werknemers aan de leugendetector. Bij verzuim belazeren ze de kluit.



Reclame maken voor geneesmiddelen is in Nederland verboden. Daarom maakt de farmaceutische industrie graag reclame voor problemen. Waarvoor dan natuurlijk hun geneesmiddelen probaat voor een oplossing kunnen zorgen. Kennelijk werkt het. Dacht ook AON. Als je de werkgevers bang maakt worden ze klant. Dat daarbij de Nederlandse werknemer voor leugenaar moet worden uitgemaakt kan AON weinig schelen. Veel kennis van zaken over werknemers hebben ze toch niet. Employee benefits?

Al in april dit jaar viel AON op met een tendentieus persbericht over verzuim. Volgens hun Europees onderzoek bleek het verzuim in Nederland het hoogste van Europa. In kleine kring konden we ons daar vrolijk over maken: want hun cijfers klopten niet. En nu, hartje zomer, alle werknemers op vakantie, komt hun tweede bericht: Nederlandse werknemers liegen (zo noemen ze het letterlijk) over hun verzuim en jaarlijks kost dat 3 miljard euro. En weer kloppen hun cijfers niet. Speciaal voor preventiemedewerkers en voor ondernemingsraadsleden die nog weten dat ze instemmingsrecht hebben ten aanzien van maatregelen rond verzuim gaan we even rekenen. Iedereen die vijf citroenen kan tellen kan narekenen wat de employee benefits van AON waard zijn.

AON verslaat de nauwkeurigheid van de CBS-verzuimstatistieken met de mededeling dat Nederland het hoogste verzuim heeft van alle Europese landen: 4,45%. Daarnaast is de gemiddelde duur op een na het hoogst: 10 dagen. Alleen Frankrijk heeft een hogere duur: 13,5 dagen. België (7,3 dagen) en Duitsland (6,6) doen het een stuk beter. Overigens valt het met de frequentie van het verzuim in Nederland wel mee: gemiddeld 2 keer per jaar, meer dan Frankrijk (1,8) maar een stuk minder dan België (2,3) of Duitsland (2,4).

Op naar de groentewinkel! Of zullen we eerst een grapje doen? Mijn ouders vertelden wel eens dat een reiziger in New York aan de portier van zijn hotel vroeg wat zijn gemiddelde fooi was. Five dollar, Sir! En toen de reiziger hem verbaasd zelf ook vijf dollar toestopte verklaarde die portier de reiziger tot eeuwige vrind: Bedankt meneer, u bent de eerste die het gemiddelde haalt!



Gelukkig zijn er maar heel weinig Nederlandse bedrijven met een verzuimfrequentie van 2 keer per jaar. Algemeen wordt een dergelijke frequentie als alarmsignaal beschouwd. AON staat dus wat los van de werkelijkheid. En kan ook niet rekenen. Hoe hoog is het verzuim? Volgens AON per jaar 2 maal 10 (frequentie maal duur) is 20 dagen. Gedeeld door 365 dagen is dat 5,4% en niet 4,5. Dat is 20% hoger dan in werkelijkheid het geval is. En hoezo het hoogst? Dezelfde berekening levert voor Frankrijk 6,6% op. Alarmez les citoyens!

En dan het bericht van AON dat 20% van de Nederlandse werknemers bij hun laatste verzuim logen dat ze ziek waren. Tja. Gaan we op AON af dan zijn werknemers leugenaars. En hun

leidinggevenden sukkels. Wellicht bedoelen ze die 20% die ze teveel hadden berekend? En dan nog wat hogere wiskunde van AON. In april meldde AON dat het verzuim Nederland jaarlijks 10,8 miljard kost. En in juli melden ze dat de leugens van de werknemers 20% van 10,8 miljard dus 3 miljard kosten. Ai, foutje van een miljard. Gelukkig geeft AON vijf belangrijke adviezen om het verzuim te verlagen. Nog gelukkiger is dat we ze niet hoeven te noemen omdat die vijf oplossingen in elk Nederlands bedrijf sinds jaren al dagelijkse praktijk zijn.

zondag 15 augustus 2010

Het slachtoffer is de dader

Actie is reactie.

Wie kaatst moet de bal verwachten.

Dialectiek van de vooruitgang? Wet van de remmende voorsprong, zal je bedoelen.

De gelegenheid maakt de dief.

Je moet de kat niet op het spek binden.

Vrouwen in de top van het management? Doorbreken ze het glazen plafond? Kom op zeg, excuus-truzen zijn het.

In de billen geknepen bij het fotokopieerapparaat? Heeft u uw collega niet uitgedaagd?

U wordt gehaat? Dan zult u het er wel naar hebben gemaakt. (naar Tijl Uilenspiegel)

“De bevelhebber zei tot Tijl, op strengen toon:
- Gij wilt dus niet bekennen?... Dat is de dood, dien ge zelf zoekt ...”

“Men weigert te erkennen dat de Love Parade, nog afgezien van haar ziekelijke verschijningsvorm, ook met zonde te maken kan hebben en daarom logischerwijs ook met de oordelende en straffende God!” (Bisschop Andreas Laun over het drama van Duisburg)

Hitler op democratische manier aan de macht gekomen in Duitsland? Wat wil je ook met die ruziënde sociaaldemocraten, katholieken en communisten.

De inval van Hitler in Polen en Tsjecho-Slowakije? De weg werd geplaveid door Neville Chamberlain, in München, Peace in our time, het Verraad der vlaggen.

Hulpkonvooi voor Gaza beschoten: Turkije negeerde waarschuwingen.

Ajax verloren? Hoe kom je erbij? Ajax heeft niet gewonnen.

De eigen vrije wil van de mens? Ik hou het op predestinatie!

De winnaar heeft altijd gelijk.

De verklaring voor de afslanking van Organon in Oss is erin gelegen, dat er in Nederland maar mondjesmaat recepten worden geschreven voor nieuwe (dure) geneesmiddelen. Huisartsen zijn conservatief in het voorschrijven, ze zijn er zelfs trots op dat zij zich aan hun richtlijnen houden. En zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkoopste middelen. De ingreep zou wellicht niet nodig zijn geweest als er in Nederland een innovatiever klimaat was. (Hans Kortlever, directeur midden-Europa van MSD in Trouw, 9 juli 2010).

Heeft België nog steeds geen kabinet? Elk volk krijgt de regering die het verdient.

Een geheel nieuwe regering in Suriname? De oude had de band met de bevolking en het electoraat verloren.

Een minderheidskabinet? Tja, de meerderheid wilde niet anders.

Wen er maar aan:eigen schuld, dikke bult.

Jeroen Sprenger